“MADE IN BARLAD”

Scris de admin

April 16, 2022

Sub deviza consacrata “Made In Barlad” vom incepe o serie de interviuri dedicate produselor de renume ale scolii barladene de rugby. Participant in dubla calitate, de spectator si de sustinator al nepotului dumnealui , la Turneul Regional de Minirugby desfasurat in baza sportiva CSS Barlad  , dl Bucos Mihai este prima personalitate care a raspuns intrebarilor noastre.

RBJ : Care sunt primele amintiri din sportul cu balonul oval si care a fost primul antrenor?

Bucos Mihai: Primul antrenor a fost Mircea Paiu . Eu am inceput rugbyul la 18 ani venind de la fotbal , pe care l-am practicat 8 ani iar in momentul in care am devenit senior am trecut la rugby. Primele amintiri sunt usor neplacute pentru ca in primul meci desfasurat la Barlad, un meci amical cu Politehnica Iasi, jucand nr 10 sau 15, intr-un contact cu adversarul direct am fost aruncat la sol , am cazut pe umar si a trebuit sa stau in ghips 2 saptamani. Pot spune ca a fost un test , daca mai am curaj sa continui cu rugbyul.

RBJ : Ce inseamna rugbyul pentru dumneavoastra?

Bucos Mihai: Cred ca aveam de mic in mine dorinta de competitie, eram competitor.La fotbal ,jucand diferite competitii, marcam si cate 4 goluri pe meci, aveam un simt al portii nemaipomenit si tot ce faceam ,faceam cu o pasiune nemaiintalnita.Nu puteam la rugby sa fiu altfel si chiar am amplificat acest lucru. La inceputul activitatii rugbystice am vrut sa arat ca sunt mai bun dacat doi jucatori care erau internationali de juniori, Ion Simion ( Grivita) si Comanici ( Timisoara). Mi-am pus singur aceasta stacheta si intradevar dupa doi ani si jumatate, in 1971 am disputat primul meu meci cu echipa nationala impotriva Poloniei, pe stadionul Giulesti unde am marcat o incecare si o lovitura de pedeapsa jucand mijlocas la deschidere.

RBJ: Daca ar fi sa multumiti cuiva, cine ar fi acela?

Bucos Mihai: Celui care i-as multumi si nu ar fi de ajuns pana la sfarsitul zilelor mele, este Ghita cum ii spuneam eu,Georgica Banceanu fratele meu. Este adevarat, aveam nume diferite dar am fost nascuti de aceeasi mama , cu tati diferiti.Lui ii datorez totul, tot, tot!!! Datorita lui am reusit sa fac cariera aceasta , el m-a adus la rugby de la fotbal, mi s-a schimbat complet mentalitatea pe care o aveam eu atunci. Erau doua lumi diferite precum forma balonului , una rotunda alta ovala,conceptii diferite, ambianta diferita, comportamentul colegilor de echipa total diferit. Vestiarul echipei e diferit, un lucru care m-a marcat la acel moment a fost mirosul frumos, de sapun , de sampon.

RBJ: O amintire comica pe care o aveti din activitatea dvs

Bucos Mihai:Nu au fost multe situatii comice. In Anglia , in 1978 am participat cu Selectionata Bucurestiului la un turneu si am jucat cu Gloucester. Prima repriza a fost formidabila , am condus cu 21-3 dar dupa pauza , nu stiu ce s-a intamplat au ajuns sa conduca adversarii cu 28-27.Spre sfarsitul meciului, arbitrul  partidei fluiera mai tare, spectatorii au crezut ca s-a terminat meciul, au invadat terenul dar acesta  a cerut sa se mai desfasoare un minut din meci.A asteptat apoi ca terenul sa fie evacuat cu celebrul calm englezesc.Meciul s-a reluat cu o gramada ordonata la 45 de m de butul nostru , eu jucam fundas, m-am asezat in axul gramezii, primesc balonul de la Paraschiv( mijlocasul la gramada) si dau drop-goal  de acolo , mingea trece si i-am batut 30-28.Nu pot descrie in cuvinte ce stupoare era in tribuna si noi ce fericiti am fost.

RBJ. Ce sfaturi ati da unui copil care vine la rugby ?

Bucos Mihai: Un copil vine la rugby din doua lucruri: pasiunea si traditia din familie! Daca vine pentru prima oara sa vina cu dorinta de a progresa treptat , fara gandul imperios de a face performanta.Ii sfatuiesc pe cei mici sa discute cu educatorul, instructorul lor , sa se evalueze, sa stie punctele lor forte si slabe, sa se evalueze impreuna cu colegii si asa isi va face un plan de cariera.

RBJ: Un mesaj pentru copiii clubului nostru?

Bucos Mihai:Pentru barladenii mei dragi, ce pot sa spun, au sansa de a fi intr-un oras care a dat cel putin patru echipe nationale dea lungul timpului, cu o mare traditie. Avand o mare traditie au si o mare obligatie, ei trebuie sa faca cinste clubului si tricoului pe care il poarta.

Mihai Bucos s-a nascut la Barlad in anul 1950, a jucat  in echipa nationala a Romaniei in 26 de meciuri in perioada 1971-1980 pe postul de fundas sau mijlocas la deschidere.

Alte noutăți…

VULTURI PE CULMI!

Anul  2023 aduce in vitrina rugbyului barladean  trei medalii la nivel de juniori : Locul II Under 15, Locul I Under...

MADE IN BARLAD

  Debutam in 2023 cu seria de interviuri denumita "Made in Barlad" avandu-l ca invitat pe Sandu Ciorascu. Sosit...

COMPLETEAZA FORMULARUL 230 !

Va invitam sa sprijiniti proiectele de dezvoltare ale asociatiei noastre completand formularul 230 pe  anul 2022...

0 Comments